donderdag 10 april 2014

Goedkope pickupnaald

Volgens de gemiddelde klant is een pickupnaald duur, en relatief gezien is dat ook zo.
Maar... bedenk wel dat de pickupnaald hét belangrijkste deel in de hele vinyl weergave schakel is, de informatie staat in de groef, en de naald bepaalt hoe goed die informatie uitgelezen en verwerkt kan worden.

Als u dus op zoek bent naar een nieuwe pickupnaald voor uw platenspeler dan kunt u natuurlijk op de diverse vergelijkingssites op zoek gaan naar de goedkoopste aanbieder, maar.... let op dat u geen appels met peren vergelijkt!

Mooi voorbeeld is het Philips GP215 elementje, veel gebruikt in Philips spelerjes uit de jaren 70, niet de beste spelers, maar vooral de goedkopere. Ga op zoek en u zult zien dat een GP215 kopie bij ons (www.pickupnaalden.com) 29 euro kost. U vind dat duur en gaat op zoek naar een goedkopere aanbieder, uw goed recht natuurlijk.... en... ja hoor... een GP215 voor slechts 19 euro gevonden....

Maar...... (en dat staat er niet bij) de kopie die u gevonden heeft, van Chinese makelij, heeft een saffier tip, en geen diamant tip zoals een GP215 hoort te hebben, hij zou dus eigenlijk GP214 moeten heten (want het enige verschil tussen de GP214 en de GP215 was de naaldtip, saffier versus diamant).

Ach denkt u, wat maakt dat nou uit?
Nou... heel wat... een saffiertip gaat 40 tot 50 uur mee, en een diamant 500 tot 600 uur.
Kortom... in dit geval is goedkoop zeker duurkoop!
Daar komt nog bij dat er, naast de tip, gewoon hoorbaar kwaliteitsverschil in zit.

Bovenstaande gaat ook op voor heel veel andere pickupnaalden, vooral de meest verkochte types (denk aan de naaldjes voor de USB spelers van Lenco, ION e.d., Philips GP400 types, Technics 270, Audio Technica's, Shure M70, M75) worden in China nagemaakt en voorzien van een saffier tip.

Als u uw kostbare platen wilt blootstellen aan een Chinese kopienaald, dan is dat u goed recht natuurlijk,
maar wij adviseren u om voor uw nieuwe pickupnaald toch maar een paar euro meer uit te geven en een naald van goede kwaliteit te kopen. Die paar euro voelt u maar één keer, maar u heeft dan wel weer honderden uren luisterplezier en uw platencollectie blijft in goede staat.

Geniet van de muziek!
maandag 7 april 2014

Platenspeler eenvoudig upgraden

U heeft een leuke platenspeler, maar eigenlijk zou u hem wel eens willen upgraden,
waar begint u dan?

Uiteraard heeft u er voor gezorgd dat de afstelling optimaal is,
dat nog niet gedaan, lees dan dit artikel over het afregelen van uw platenspeler eerst eens.

Is dat allemaal in orde? Dan gaan we verder:

Stap 1 is de pickupnaald, heeft u een standaard element dan is dit meestal voorzien van een sferische naald, maar... in bijna alle gevallen kunt u daar een "betere" elliptische naald (of nog mooier een hyper elliptische, of shibata / SAS) in zetten.

Een paar voorbeelden:


  • Philips GP400 (MKII, MKIII) : heel veel gebruikt in Philips platenspelers. Kan simpel worden geupgrade met de elliptische naald voor de GP401 (MKII, MKIII), of een stapje hoger naar de hyper elliptische versie of Shibata versies voor de GP4012/422 (MKII, MKIII).
    U zult zich verbazen over de kwalteit van dit standaard element met een betere naald!
  • Technics EPS270, hét standaard element in vele Technics draaitafels, ook hiervoor zijn elliptische, hyper-elliptische en SAS (Super Audio Stylus) naalden verkrijgbaar. De elliptische naald geeft al een enorme verbetering.
Voor bijna alle elementen (tenminste, MD/MM elementen) zijn betere naaldtypes dan de standaard naald verkrijgbaar, kunt u het zelf niet vinden? bel dan gerust even, dan krijgt u van ons antwoord, of we zoeken het even voor u uit.

Ons complete assortiment pickupnaalden kunt u op de website vinden.

Volgende blog over overige upgrade manieren, bekabeling, e.d.